Рецепт пасхального кулича
Інгредієнти:
Дріжджі свіжі (сухі краще не використовувати) 50 гр.
Молоко 1 / 2 літра
Борошно 1 кг.
Цукор 350 гр.
Яйця 6 шт. середніх або 5 великих
Вершкове масло 200 гр. розм'якшене!
Ванільний цукор 1 пакетик
Цедра апельсина
Ізюм 200 гр. за бажанням
Коньяк 5-6 ст.л.
Рецепт приготування паски:
Молоко злегка підігріти, щоб воно було температури трохи вище кімнатної.
У теплому молоці розчинити дріжджі ретельно.
До розчиненим дріжджів додати півкілограма борошна, розмішати, накрити чистим рушником і поставити в тепле місце підходити.
Жовтки акуратно відокремити від білків.
Білки збити за допомогою міксера в пишну білу масу.
Жовтки ретельно розтерти з цукром.
Орієнтовно через 40-50 хвилин, коли опара значно збільшиться в об'ємі, додати жовткова-цукровий масу, розм'якшене вершкове масло, ретельно перемішати.
Акуратно викласти в тісто білкову піну, перемішати.
Висипати в тісто залишилися півкілограма борошна, акуратно вимісити руками, викласти в каструльку, накрити рушником і знову поставити в тепле місце на годину.
Цедру апельсина дрібно нарізати, родзинки потримати в окропі близько 30 хвилин, щоб він гарненько набряк. У подрібнену апельсинову цедру і розпарений ізюм додати коньяк і ванільний цукор, ретельно перемішати.
Ізюм викласти в тісто, перемішати, знову поставити в тепле місце не менш ніж на годину.
Форму для паски змастити вершковим маслом, викласти тісто, щоб воно закривало форму лише на одну третину.
Залишити тісто у формі на півгодини на плиті, щоб воно ще злегка підійшло.
Випікати паску в розігрітій духовці до готовності. Час випікання залежить від розміру форми.
Для глазурі збийте білок з цукром (на 1 білок 1 / 2 ст. Цукру) і полийте нею паску.
Зверху паску можна посипати маком, подрібненими горіхами, кондитерської посипкою.
Варення з кульбаби (рецепт Віти Рижкової)
Інградієнти: 400 голівок кульбаби; 2 лимона; 1,5 кг цукру; 1л.води
Приготування: лимони разом зі шкуринкою порізати і варити 10 хв.з квітками кульбаби, настоювати добу- потім масу відчавити, настій процідити, додати цукор і варити до готовності,гаряче варення розлити в банки